Relevance of the region of interaction between the tool and the metalworking fluid for the cooling effect in grinding
Datei | Beschreibung | Größe | Format | |
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Meyer et al_Relevance of the region of interaction between the tool and the metalworking fluid_2022_accepted-version.pdf | 2.43 MB | Adobe PDF | Anzeigen |
Autor/Autorin: | Meyer, Daniel ![]() Schumski, Lukas ![]() Guba, Nikolai Espenhahn, Björn ![]() Hüsemann, Tobias |
Zusammenfassung: | The relevance of the metalworking fluid supply characteristics is well-described for grinding processes. In the presented work, the fluid's interaction with the grinding wheel between the point of impact and the contact zone has been analyzed. For varied supply conditions, deceleration and acceleration effects are obtained and quantified. Furthermore, shadowing effects related to the fluid entrainment towards the contact zone are considered. The observed effects within the region of interaction are consistent with the thermal limits of taper grinding experiments. By revealing the fluid's behavior within the region of interaction, explanation for the effectiveness of supply conditions is given. |
Schlagwort: | Grinding; Cooling; Supply | Veröffentlichungsdatum: | 12-Jul-2022 | Verlag: | Elsevier Science | Projekt: | project Nr. 415003387 | Sponsor / Fördernde Einrichtung: | Deutsche Forschungsgemeinschaft | Projektnummer: | ME 4447/5, FI 1989/4–1 | Zeitschrift/Sammelwerk: | CIRP Annals | Heft: | 1 | Startseite: | 301 | Endseite: | 304 | Band: | 71 | Dokumenttyp: | Artikel/Aufsatz | ISSN: | 1726-0604 | Zweitveröffentlichung: | yes | Dokumentversion: | Postprint | DOI: | 10.26092/elib/3192 | URN: | urn:nbn:de:gbv:46-elib81588 | Institution: | Universität Bremen | Fachbereich: | Fachbereich 04: Produktionstechnik, Maschinenbau & Verfahrenstechnik (FB 04) | Institut: | Fachgebiet 06: Fertigungsverfahren |
Enthalten in den Sammlungen: | Forschungsdokumente |
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